Nacht van de Fooi | Projecten
22246
page-template-default,page,page-id-22246,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Projecten Nacht van de Fooi 2018

Hieronder staat een overzicht van de projecten die dit jaar gesteund worden door Nacht van de Fooi.

Een Glaasje Water Alsjeblieft | Stichting Tomoka Support

Stichting Tomoka Support steunt al 7 jaar een klein dorpje in het Zuidwesten van Togo. De bevolking leeft daar in extreme armoede. Bovendien is het gebied zeer afgelegen en moeilijk bereikbaar. Samen met onze partner Tomoka Togo is er in deze jaren o.a. een latrine gebouwd, is de school in stand gehouden, een nieuw schoolgebouw neergezet én 3 waterputten gegraven. Water is van levensbelang en op dit moment behoefte nummer 1 in dit dorp. Tomoka Togo heeft berekend dat er voor het gehele gebied (ongeveer 9.000 personen) meer dan 20 putten nodig zijn. Op dit moment wordt er gewerkt aan de 4e put en de volgende putten staan al op de planning. Met de steun van Wilde Ganzen en Nacht van de Fooi zal de bouw van de volgende 3 waterputten gefinancierd worden. Hiermee kan een grote stap gemaakt worden. Meer putten betekent minder zieke kinderen, minder schoolverzuim, maar ook meer mogelijkheden om de eigen voedselproductie te verbeteren. Stichting Tomoka Support en de Togolese bevolking danken Nacht van de Fooi en Wilde Ganzen van harte.

‘Tso Mia Wo Deka ‘= Ewe voor: ‘laten we de handen in elkaar slaan’

 

Voor meer informatie over dit project of Stichting Tomoka Support kunt u www.stichtingtomokasupport.org bezoeken.

Medische Mobiele Kliniek | Stichting Rhiza

Jukwa Mfuom is een dorp in Ghana met ongeveer 10.000 inwoners ver van de grote stad met weinig tot geen voorzieningen. De medische kliniek gaat daar verandering in brengen. Directe medische hulp en voorlichting voor vrouwen, jongeren en kinderen gaat namelijk een wereld van verschil maken voor de inwoners voor zowel op de korte als op de lange termijn. Door samenwerking met de lokale bevolking, overheid, het bedrijfsleven en de implementatie van de Rhiza Cycle zijn de mensen van Jukwa Mfuom weer een stap dichterbij een zelfredzaam bestaan.

 

Voor meer informatie over dit project of Stichting Rhiza kunt u de website www.rhiza.nl bezoeken.

Sanitaire Voorzieningen & Solair Power Opleidingen Lombok | Stichting Vlok

Het klinkt als een bekend verhaal: vele miljoenen mensen op de ruim 13.000 eilanden die Indonesië telt, hebben velen geen elektriciteit. Vooral de armen hebben daaronder te lijden. Op het eiland Lombok waar de Nederlandse stichting Vlok (vrienden van Lombok) al ruim 15 jaar actief is is de ervaring dat de stroomlevering van de overheid op diverse plaatsen beperkt is. De zonnekracht op het eiland Lombok is enorm en is uitermate geschikt voor zonne-energie. Stichting Vlok stelt zich ten doel om in de aankomende jaren hieraan hard te werken om juist de armen die verstoken zijn van stroom en drinkwater vooruit te helpen. Het eerste doel van Stichting Vlok is de installatie van zonnepanelen en het realiseren van Solair power opleidingen. In 2016 is de stichting Vlok begonnen met het opleiden van 6 jonge mannen tot eenvoudige constructeur/lasser. Dit jaar hebben 4 gemotiveerde mannen zich aangemeld die graag de opleiding willen volgen. Alle gereedschappen zijn nog steeds beschikbaar evenals het terrein waar ze hun bedrijfje op kunnen beginnen. Er is voldoende werk maar managementondersteuning is noodzakelijk. Daarnaast zal de bouw van 4 toiletten met douchegelegenheid in een meisjesinternaat gefinancierd worden. In de buurt van Teloke, een dorpje aan de Westkust van het eiland Lombok, is een meisjes Junior Highschool internaat gevestigd. In totaal verblijven hier 80 kinderen. Het doel is om deze jonge meiden van betere sanitaire middelen te voorzien zodat zij op een menswaardige wijze naar het toilet kunnen. Voor deze meisjes zouden 4 nieuwe toiletten een hemel op aarde zijn.

 

Voor meer informatie over dit project of Stichting Vlok kunt u de website www.stichtingvlok.nl bezoeken.

Seksuele Gezondheid en Hygiëne | Stichting ASAP

In Burkina Faso bestaat er zo goed als geen seksuele opvoeding. Dit onderwerp is nog steeds min of meer taboe en vrouwen op het platteland hebben zo goed als geen toegang tot hygiënische producten voor bescherming tijdens hun menstruatie. De consequentie hiervan is dat er een hoog aantal tienerzwangerschappen is, hygiënische problemen, gebrek aan zelfvertrouwen en een hoog percentage van schooluitval voor meisjes. Het project bestaat uit 2 gedeeltes:

  •  Seksuele- en hygiënische opvoeding voor meisjes en vrouwen: dit zal vooral gedaan worden in de plattelandsdorpen en –scholen. Hiervoor zullen gediplomeerde vrouwen uit de streek worden opgeleid om de presentaties te geven en de “kits” te distribueren. We verwachten 2.000 meisjes en vrouwen te bereiken.
  • Het voorzien van het wasbaar maandverband: de kits worden ingekocht bij ABF voor 11,45 euro per kit. Dan zullen deze kits voor een gesubsidieerde prijs van 3,81 euro per kit verkocht worden aan de meisjes en vrouwen. Een kit kan minstens 3 jaar lang gebruikt worden. We verwachten 750 kits te kunnen uitdelen

 

Voor meer informatie over dit project of Stichting ASAP kunt u de website www.asap-foundation.org bezoeken.

Special Youngsters Vocational Training | Stichting PIT

Op dit moment worden mensen met een verstandelijke beperking in Kenia niet geaccepteerd in de maatschappij. Ze worden zelfs verstopt in huis. In 2014 en 2015 is Stichting PIT naar Kisumu in Kenia afgereisd om verstandelijk beperkte leerlingen die niet kunnen lezen en schrijven hierin te onderwijzen. Inmiddels werkt Stichting PIT op 15 scholen. Dit zijn gedeeltelijk scholen voor verstandelijk beperkte leerlingen en gewone scholen met “special need” klassen. Het doel van dit project is om deze leerlingen op te leiden tot assistent timmerman of naaister. Naaimachines, naalden, stof, zaagmachines, schaven, opleidingskosten etc. worden door dit project gefinancierd. Er wordt gehoopt op een overname van dit project door het ministerie van onderwijs in de toekomst. Door verstandelijk beperkte kinderen op te leiden krijgen ze de mogelijkheid om deel te nemen aan het leven in Kenia en onderdeel te zijn van de maatschappij.

 

Voor meer informatie over dit project of Stichting PIT kunt u de website www.pitschinnen.nl bezoeken.

Toekomst Straatmeisjes Ghana | Stichting Adamfo Ghana

In Kumasi leven ongeveer 20.000 kinderen op straat. De gelinkte partner in Ghana, het Street Children Project, helpt straatkinderen door hen te stimuleren om weer naar school te gaan of een beroepstraining aan te bieden. De beroepstraining wordt gegeven in het Vocational Training Centre (VTC) dat in januari 2013 is geopend. In dit centrum wonen straatmeiden maximaal twee jaar. Ze krijgen voedsel, kleding en zorg, en worden binnen twee jaar opgeleid tot kledingmaaksters. Een groep van 15 meisjes zal komende zomer uit het centrum vertrekken om als kledingmaakster op eigen benen te gaan staan. Zij hebben hun opleiding met een staatscertificaat succesvol afgerond en doen nu werkervaring op als stagiaire bij kleine bedrijven. Om succesvol van start te kunnen gaan willen we hen van een startpakket (naaimachine, materialen, strijkijzer, etc.) voorzien. Ze sparen beetje bij beetje om daarvoor een eigen bijdrage van 20% te realiseren. Medewerkers van onze lokale partner bezoeken hen de eerste 6 maanden regelmatig om hen te adviseren over het succesvol opzetten van een bedrijfje of om bij een bedrijf aan het werk te komen. D.m.v. hulp van Nacht van de Fooi willen we vijftien jonge meisjes in staat stellen om succesvol als kledingmaakster aan het werk te gaan zodat ze een zelfstandig bestaan opbouwen.

 

Voor meer informatie over dit project of Stichting Adamfo Ghana kunt u de website www.adamfoghana.com bezoeken.